CREATIVE GLASS LAB

Naš projekat pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta za staklo – organizatora UN Međunarodne godine stakla 2022.

Među 100 prijava iz celog sveta, predsedništvo Međunarodnog komiteta za staklo – organizatora UN Međunarodne godine stakla 2022. odobrio je pokroviteljstvo projektu „Creative Glass LAB“ Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Time je inovativni model revitalizacije staklarstva koji su osmislile ove dve organizacije dobio i potvrdu međunarodne zajednice i vetar u leđa za nastavak daljeg rada u ovoj oblasti. Tim povodom, krajem septembra u Paraćinu biće održana eksperimentalna laboratorija namenjena revitalizaciji staklarstva. Građani, kreativni preduzetnici i svi zainteresovani imaće priliku da nauče tehnike ecovanja, osmisle i naprave svoju čašu sa ličnim ili porodičnim monogramom, a drugog dana laboratorije održaće se radionica redizaniranja stakla pop-up intervencijama. Sve ove aktivnosti odvijaju se u okviru inicijative „Digitalno staklo Srbija/Digital Glass Serbia“ koju su pokrenuli Zavičajni muzej Paraćin i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije u 2021. godini sa ciljem zaštite i revitalizacije staklarstva kroz kreativno preduzetništvo, digitalnu umetnost i savremeno oblikovanje stakla.

Ovim aktivnostima Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije otpočinje proslavu Međunarodne godine stakla 2022. koju će nastaviti lansiranjem platforme Digital Glass Serbia / Digitalno staklo Srbije u oktobru, a potom u novembru međunarodnom konferencijom Creative Glass Forum u saradnji sa Fondacijom za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kako bi se sa renomiranim međunarodnim stručnjacima razmenila iskustva i preporuke za zaštitu i revitalizaciju staklarstva u Srbiji.

20. avgust 2022.