PETAK 30. SEPTEMBAR 2022. 

12.30h-13.00h

Antea Arizanović i Jovana Božović, REMAKE

Cirkularnost u kreativnom preduzetništvu: kako to radi REMAKE studio?

Antea Arizanović i Jovana Božović kreativnim intervencijama oživljavaju stare porcelanske predmete i daju im novi senzibilitet. Porcelanske šoljice, čaše i bokali sa prepoznatljivim natpisima i drugi ukrasi za kuću deo su Remake familije. Na ovom predavanju one će predstaviti cirkularni pristup u kreativnom preduzetništvu koji su razvile  dugogodišnjim radom na redizajnu i reciklazi porcelana i stakla. Gde pronalaze inspiraciju? Koji je njihov kreativni izraz? Kakvu poruku žele da pošalju svojim radovima?

12.30h-13.00h

Antea Arizanović i Jovana Božović, REMAKE

Pop-up intervencije i listeri na staklenim predmetima

Premijerno predstavljanje  vintage mini kolekcije presovanog i duvanog stakla Srpske fabrike stakla Paraćin koju je osmislio REMAKE studio u okviru inicijative Digital Glass Serbia.

Upoznavanje sa pop-up intervencijama  i primeni listera na staklu. Kreativni proces obuhvata istraživanje i interpretaciju likovnih elemenata Paraćinskog staklarstva i selekciju adekvatnih vizuelnih rešenja. Polaznici će steći znanja o kolažnim pop-up intervencijama na predmetima od stakla i njihovoj tehničkoj izvodljivosti.

13.00h-13.30h

Glass expirience

13.30-15.30h

REMAKE studio

Praktican rad na staklu

Realizacija radionice ima za cilj ovladavanje tehnikom redizajna starog stakla pop-up intervencijama. Učesnici mogu poneti neki svoj dragi predmet da mu udahnu novi život, ili koristi predmete od stakla koje će dobiti na radionici. Upoznaće se sa priborom za rad i izradom kolaža uz pomoć mentorki na radionici.  Radionica se realizuje u formi grupnog rada.

Veštine

Radionice učenja ove tehnike razvijaju maštu, kreativnost i motoriku. Kroz kreativne radne aktivnosti učesnici će steći znanja o procesu redizajna i primeni listera na staklu, da rade sa predmetima od stakla, bojama za staklo i listerima.

SUBOTA 1. OKTOBAR 2022. 

12.30h-13.00h

Dr Hristina Mikić, Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije i Sara Masnikosa, master likovni umetnik

Ecovanje i monogrami u staklarstvu

Predavanje obuhvata istorijski kontekst nastanka ecovanja, njegovu tehničku bazu u staklarstvu i likovni izraz u obliku monograma. Na primerima poznatnih predmeta od stakla i predmetima Paraćinske fabrike učesnici će se upoznati kako se ecovanje menjalo kroz istoriju, kako se ovo nematerijalno nasleđe razvijalo u Paraćinskoj fabrici, datiranje različitih mustri paraćinskih dezena, žigosanje staklenih predmeta uz pomoć ecovanja u Srpskoj fabrici stakla, kao i kako se može prepoznati specifičan stil Paraćinskog ecovanja na staklenim predmetima.

12.30h-13.00h

Sara Masnikosa, master likovni umetnik

Paraćinsko staklo: Likovne inspiracije i varijacije

Predavanje posvećeno likovnom oblikovanju monograma, osnovnim likovnim elementima i inspiraciji koja se može naći u kulturnom nasleđu Paraćinskog staklarstva.

13.00h-13.30h

Glass expirience

13.30-15.30h

Sara Masnikosa, master likovni umetnik

Praktican rad na staklu

Realizacija radionice ima za cilj ovladavanje tehnikom ecovanja i oslikavanja monograma na staklu. Učesnici mogu poneti neki svoj dragi predmet da mu udahnu novi život, ili koristi predmete od stakla koje će dobiti na radionici. Upoznaće se sa priborom za rad i izradom monograma uz pomoć mentorke na radionici.  Radionica se realizuje u formi grupnog rada.

Veštine

Radionice učenja ove tehnike razvijaju maštu, kreativnost i motoriku. Kroz kreativne radne aktivnosti učesnici će steći znanja o procesu primene ecovanja i oslikavanja monograma na staklu, da rade sa predmetima od stakla, bojama za staklo i pastama za ecovanje.

Creative Glass LAB deo je inicijative “Digital Glass Serbia” i
održava se pod pokroviteljstvom Međunarodog komiteta za staklo – organizatora UN Međunarodne godine stakla.