“Digital Glass Serbia” ima za cilj da kroz inovativne digitalne alate sistematizuje i dopuni postojeću i stvori novu digitalnu dokumentaciju o privrednom nasleđu u oblasti staklarstva. Kroz kulturne i digitalne narative “oživeće” se staklarska praksa i tradicija u virtuelnom okruženju.

Upoznajući se sa tehnikom, tehnologijom, kao i specifičnim dometima staklarstva, primarni cilj platforme “Digital Glass Serbia” (Digitalno staklo Srbija)  je da inspiriše i pokrene revitalizaciju umetničkog oblikovanja stakla, kao i digitalnu umetnost inspirisanu staklom i njen dalji razvoj kroz Art&Glass laboratoriju kreativnog preduzetništva©. Na taj način projekat će doprineti stvaranju nove generacije dizajnera stakla, kreativnih preduzetnika i digitalnih umetnika.

U prvoj fazi aktivnosti su posvećene digitalizaciji dokumentacije o staklarstvu koje se razvijalo u Paraćinu sa ciljem da se postave temelji i razviju inovativni alati za digitalizaciju industrijskog nasleđa u oblasti staklarstva kao bitnog faktora preventivne zaštite, obezbedi bolja vidljivosti stakla,  potpomogne kvalitetnije izučavanje i prezentacija staklarske tradicije i prakse u Srbiji, iz perspektive rada Srpske fabrike stakla. Projekat je komponenta inicijative “Revitalizuj i oživi staklarstvo u Srbiji”.

Period realizacije: 2021-2022.
Donator: Ministarstvo kulture i javnog informisanja //
zajednički projekat sa Zavičajnim muzejom Paraćin

#INOVACIJE #ISTRAŽIVANJE #PREDUZETNIŠTVO