LAB program

PROGRAM

ponedeljak 31. maj 2021. 

10.00-11.00h

Estela Radonjić-Živkov

11.00-11.30h

Tijana Pešić, Zavičajni muzej Paraćin

Kulturno nasleđe Pomoravlja

Prezentacija slojeva kulturnog nasleđa Pomoravlja i njegovih vrednosti. Koji elementi i simboli mogu puslužiti kao inspiracija za razvoj kreativnog preduzetništva?

12.00-12.30h

Pauza za osveženje

12.30- 13.30h

Estela Radonjić-Živkov & Hristina Mikić

Kulturno nasleđe i kreativno preduzetništvo: kreativnost inspirisana tradicijom

10.00-10.45h 

Hristina Mikić

Opis treninga


Realizacija treninga ima za cilj da učesnike upozna sa primerenom upotrebom kulturnog nasleđa u razvoju kreativnog preduzetništva. Trening će učesnicima pružiti odgovore na sledeća pitanja: Na koji način slojevi kulturnog nasleđa mogu da budu inspiracija stvaranju novih usluga i proizvoda? Koje su zakonske obaveze lica koja koriste ime, lik i izgled kulturnog dobra u komercijalne svrhe? Šta je “kulturno prisvajanje” i primerena atribucija kulturnog nasleđa? Kako uspostaviti saradnju sa nadležnim ustanovama zaštite? Kakva je interakcija kreativnog preduzetništva, nematerijalnog kulturnog nasleđa i zanata? Šta je važno za razvoj premijum kreativnih proizvoda i usluga? Koje je tržište za plasman ovih proizvoda i usluga?  Kako izgleda istraživanje kulturnog nasleđa i njegovih narativa iz perspektive razvoja kreativnog preduzetništva? Kako kroz kreativno preduzetništvo očuvati vrednosti i značenja kulturnog nasleđa? Koja je društvena uloga kreativnih preduzetnika u očuvanju kulturnog nasleđa?

Veštine i znanja


Učesnici će ovladati znanjima neophodnim za razvoj premijum kreativnih proizvoda i usluga koji su inspirisani kulturnim nasleđem i upoznaće se sa različitim modelima integracije lokalnog kulturnog nasleđa u kreativno preduzetništvo. Polaznici će unaprediti svoja znanja o pravno- administrativnim zahtevima za izradu ovakvih proizvoda, upoznaće se sa  konceptom “primerene upotrebe kulturnog nasleđa”, osvestiće s svoju društvenu ulogu u očuvanju baštine.

13.30-14.00h

Mina Miladinović

Brend "Koko daš"

“Koko Daš”  je dizajnerski studio koji se bavi pretežno scenografijom, izradom scenskog dekora, dizajnom izloga, tematskom dekoracijom različitih vrsta prostora. Najzastupljeniji materijal je papir, čijim oblikovanjem nastaju različite forme, od minijatura do velikih dimenzija.

@kokodasbyMina

Foto: “Koko daš”

14.00-14.30h

Mirjana Starčević

GLINKA

Glinka je domaći brend saksija koji predstavlja spoj starog zanata i modernog dizajna. Glinka saksije su nastale spontano iz želje da ulepšaju prostor svakog zaljubljenika u enterijer i biljke. Sve saksije su izrađene ručno tehnikom oblikovanja gline na točku i ofarbane kvalitetnim ekološkim bojama.

www.glinka.rs 

Foto: GLINKA

14.30-15.00h

Miroslav Kuburić

“Bojkovčanka” i Muzej srpske šljivovice (tbc)

Zmišljena kao univerzalni srpski suvenir vrhunskog kvaliteta i etno prizvuka, rakija Bojkovčanka osnovana je 1985.god. u Valjevskoj Mionici. Imenu “Bojkovčanka” kumovao je srpski grafičar Veljko Mihajlović koji joj je dao ime po nekadašnjem nazivu obližnjeg brda. I tako je od 1985.god. do danas Bojkovčanka prevalila put od lokalnog etno suvenira do modernog neponovljivog brenda, zadržavajući svoj nadasve nenadmašan kvalitet stare srpske šljivovice.

http://quburich.rs

Foto: Destilerija i muzej rakije "Bojkovčanka"

utorak 1. juni 2021. 

10.00-10.45h

Hristina Mikić

utorak 1. juni 2021. 

10.00-10.45h

Hristina Mikić

sreda 2. juni 2021. 

10.00-15.00h

Trener/predavač:  Ivana Samardžić, Dušanka Gojić, Hristina Mikić

FLOWER DIZAJN: CVEĆE KAO INSPIRACIJA ZA KREATIVNO PREUDZETNIŠTVO

Opis radionice


Radicona cvetnog dizajna se sastoji iz tri dela – teorijskog, tehničkog i praktičnog. U uvodnom predavanju će se govoriti o istorijskom razvoju cvećarstva od drevnih civilizacija do savremenog doba – promenama u nameni i stilovima cvetnih aranžmana, pojavi profesionalizacije uzgoja i aranžiranja cveća, zanimljivim fenomenima vezanim za cveće, poreklu naziva i simboličkog značenju cveća, osnovnim stilovima i terminima u cvećarstvu.

U tehničkom delu polaznici će saznati kako pokrenuti i oblikovati originalni preduzetnički poduhvat sa cvećem, koji su resursi potrebni i koje tržišne niše postoje. Potom će se kroz praktične savete i primere govoriti o načinima izrade cvetnih aranžmana, potrebnim materijalima, trikovima za održavanje i aranžiranje cveća.

Praktični deo se sastoji od DIY radionice izrade cvetnih aranžmana. Polaznici će u manjim grupama raditi na izradi cvetnog aranžmana uz podršku mentora. Tehnike koje će biti predstavljene na radionici doprineće boljem razumevanju različitosti buketa, mogućnostima kombinovanja cvetova i lišća, njihovih tekstura i boja. Takođe, predstaviće se jednostavni trikovi za za što uspešniju i kreativniju prezentaciju cvetnih kreacija koje se mogu uraditi u kućnim uslovima uz minimalne troškove.

Teme koje obrađuje radionica: Upotreba i kultivacija cveća kroz istoriju // Simbolički jezik cveća (florografija) // Osnovni pojmovi i termini u cvetnom dizajnu // Osnovni stilovi cvetnih aranžmana //  Dizajn cveća i kretaivno preduzetništvo

Veštine


Radionaca ima za cilj da omogući učesnicima usvajanje osnovnih znanja o teorijskim postulatima floristike, sticanje uvida u načine i mogućnosti za realizuju biznis ideja u oblasti cvećarstva i cvetnog dizajna. Kroz kreativni proces izrade cvetnih aranžmana učesnici razvijaju praktična znanja i iskustva u cvetnom dizajnu. Polaznici će na radionici steći jednostavna pravila, aktuelne tehnike i pristupe savremenog flower design-a i dobiti podsticaje za kreativno osmišljavanje, kombinovanje i prepoznavanje šarolikih mogućnosti biljaka za kreiranje cvetnih aranžmana.

četvrtak 3. juni 2021. 

10.00-15.00h

Trener/predavač:  Tatjana Tubica Mast.tehnol.ing.

(RE)DIZAJN OD VUNE I TEKSTILA

Opis radionice


Realizacija radionice ima za cilj ovladavanje tehnikom suvog filcanja u cilju recikliranja, ukrašavanja i izrade upotrebnih predmeta vunom. U prvom delu radionice polaznići će biti upoznati sa vunom, obnovljivom, prirodnim i lako dostupnim sirovinom. Na  različitim uzorcima moći će da se upoznaju sa razlikama u kvalitetu u zavisnosti od biološkog i geografskog porekla vune. Predavanje će obuhvatiti tehnologiju obrade vune od striganja, preko pranja, vlačenja, češljanja, bojenja I pripreme za filcanje. U drugom delu radionice, polaznici će se upoznati sa priborom za rad I po izboru motiva iz kulturnog nasledja Pomoravlja, uz mentorski nadzor, otpočeće realizaciju svoje ideje. Polaznicima će biti omogućeno da tehnikom suvog filcanja ukrase platnene torbe, naprave nakit od vunenih kuglica ili promo proizvod sa motivima kulturnog nasledja Pomoravlja.   Radionice se realizuju u formi grupnog rada. Jedan trener će raditi sa 5-7 učesnika uz mentorsku podršku. Osim ovladavanja tehnikom filcanja cilj je i da se kroz kreativne aktivnosti ostvari pozitivna radna atmosfera, učesnici motivišu da istražuju kulturno nasleđe i kreiraju originalne motive, bilo ukrašavanjem novih ili recikliranjem starih odevnih I upotrebnih predmeta.

Teme koje obrađuje radionice:  Vuna kao obnovljiva prirodna sirovina // Načini obrade vune// Bojenje vunenih vlakana // Pravilan izbor motiva // Suvo filcanje vune // Fiksiranje // Ukrašavanje odevnih I upotrebnih predmeta// Reciklaža odevnih I upotrebnih predmeta

 

Veštine


Filcanje je najstarija  tehnika proizvodnje vunenih materijala. Radionice učenja ove tehnike razvijaju maštu, kreativnost i motoriku. Kroz kreativne radne aktivnosti učesnici će se naučiti da razlikuju vunu po finoći I poreklu, da rade sa vunom pristupajući joj na odgovarajući način, da filcaju tehnikom suvog filcanja kao I da stečena znanja I veštine primene ukrašavajući  razne predmete.

petak  4. juni 2021. 

10.00-15.30h

Biljana Marinkov, radionica DekuPI

Dekupaž

Opis radionice


Uvodno predavanje o dekupaž tehnici i njenom istorijskom razvoju i upotrebi. Kratko upoznavanje učesnika Laboratorije sa razvojnem DekuPI radionice iz Pirota I razvojem tržišta za dekupaž predmete inspirisane motivima sa Pirotskog ćilima.

Realizacija radionice ima za cilj ovladavanje dekupaž tehnikom. U prvom delu radionice radi se priprema predmeta. Bojenje akrilnom bojom, sušenje i šmirglanje. U drugom delu radionice radi se lepljenje papirnih motiva, višeslojno lakiranje i sušenje, čime se obezbeđuje postojanost. Koriste se personalizovani motivi inspirisani kulturnim nasleđem Pomoravlja u boji štampani na papiru. Radionice se realizuju u formi grupnog rada. Jedan trener će raditi sa 12-15 učesnika uz mentorsku podršku. Osim ovladavanja tehnikom dekupaž dekoracije cilj je i da se kroz kreativne aktivnosti ostvari pozitivna radna atmosfera, učesnici motivišu da istražuju kulturno nasleđe i kreiraju originalne dekupaž motive.

Veštine


Dekupaž je tradicionalna tehnika ukrašavanja predmeta bojenjem, lepljenjem motiva i lakiranjem. Radionice učenja ove tehnike razvijaju maštu, kreativnost i motoriku. Kroz kreativne radne aktivnosti učesnici će upoznati dekupaž tehniku direktno je primenjujući za ukrašavanje nekog predmeta. Ovladaće upotrebom materijala za dekupaž i samom tehnikom. Polaznici će koristiti specifične motive inspirisane kulturnim nasleđem Pomravlja i raznovrsne upotrebne predmete, što će im omogućiti da kasnije dalje se usavršavaju kroz rad i da im dekupaž postane neka buduća poslovna ideja.

ponedeljak 7. juni 2021. 

10.00-15.00h

Trener/predavač: Tanja Šaban