U Ženevi otvorena “Međunarodna godina stakla”

Svečanom ceremonijom i konferencijom u zgradi Ujedinjenih nacija u Ženevi otvorena je Međunarodna godina stakla

Ceremonija je održana u hibridnom formatu,  a na otvaranju pozdravnu reč su imali predsednik Ujedinjenih nacija António Guterres, Španski ambasador pri UN Agustín Santos Maraver, zamenik stalne delegacije Egipta pri UN Mr. Ahmed Salama, konzul stalne delagacije Kine pri UN i profesorka Alicia Duran predsednica Međunarodne godine stakla (IYOG2022). Nakon otvaranja, tokom dva dana oko 20-ak istaknutih stručnjaka za staklo iz celog sveta održali su predavanja i diskusije iz ove oblasti.

Ujedinjene nacije proglasile su u decembru proše godine, ovu godinu za Međunarodnu godinu stakla 2022. Cilj ove proslave je da se afirmišu nova dostigunuća u upotrebi, tehnologiji i industriji stakla, zaštita staklarskog nasleđa, kao i razvoj kreativnog preduzetništva u oblasti staklarstva. Predstavnici Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajnog muzeja Paraćin su još krajem 2020. godine iskazali zainteresovanost da se uključe u program ove međunarodne proslave sa inicijativom #DigitalGlassSerbia, nakon čega su uključeni u regionalnu radnu grupu 14 koja okuplja stručnjake iz Jugoistočne Evrope.

Smisao inicijative #DigitalGlassSerbia kojom rukovodi dr Hristina Mikić direktorka istraživanja i razvoja u Institutu je da napravi most između kulturnog nasleđa i kreativnog preduzetništva i podstakne buđenje kreativnosti inspirisane staklarskom tradicijom. Ova aktivnost deo je šireg programa “Zaštiti i revitalizuj staklarstvo u Srbiji” sa misijom revitalizacije kulturnog  nasleđa u oblasti staklarstva kroz kreativno preduzetništvo.