Creative Glass Forum

16. 11. 2022. godine na Ekonomskim fakultetom u Beogradu forum o tradiciji staklarstva i kreativnoj ekonomiji.

Kroz dve sesije i učešće stranih i domaćih učesnika, 16. novembra 2022. Forum će pokušati da pruži uvid u interrelacije kulturnog nasleđa i kreativne ekonomije u oblasti staklarstva, kao i odgovor na pitanje kakve su mogućnosti za primenu u domaćim okvirima. Kako sprega kulturnog nasleđa i industrije stakla doprinosi razvoju kreativne ekonomije? Koliko su tradicija i umetnost važne u kreiranju dodate vrednosti industriji, naročito stakla? Može li tradicija staklarstva Srpske fabrike stakla iz Paraćina biti osnov ili inspiracija za razvoj određenih segmenata nacionalne i regionalne kreativne ekonomije, koji su preduslovi i neophodni resursi?

Tim povodom 16. novembra 2022. godine Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke – Lab za kreativnu ekonomiju u partnerstvu sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajnim muzejom, Paraćin organizuju Creative Glass Forum (profesorska sala, I sprat, 14.00-17.30h).

Učesnici foruma su: Donovan Rypkema, Heritage Strategies International, Washington, dr Hristina Mikić, Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije, Joachim Allouche, Holmegaard Works – Museum Sydøstdanmark, Jitka Svobodová, Museum of Glass MOSER, Demet Çoşansel-Karakullukçu, Beykoz Glass and Crystal Museum, dr Dejan Molnar, Univerzitet u Beogradu – Ekonomski fakultet/FREN, Jože Rataj, Regionalni muzej Celje, dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja, Jeanette Bokhour, Marvin Lipofsky Studio, dr Selçuk Artut i Rezzan Hasoglu, Sabancı University, Istanbul/Studio Sahil, London i Jovana Božović i Antea Arizanović, REMAKE studio. 

Na kraju Foruma publika će imati priliku da se upozna sa 115-ogodišnjom tradicijom Paraćinskog stakla. Pop-up izložbu vodiće Tijana Pešić, kustos Zavičajnog muzeja, Paraćin.

Forum je deo inicijative #CreativeGlassSerbia koja je pokrenuta 2020. godine, a posvećena je zaštiti, revitalizaciji i razvoju staklarstva u Srbiji kroz povezivanje kulturnog nasleđa, kreativnih industrija i privrede. Aktivnost se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne komisije za staklo – organizatorom proslave UN Međunarodne godine stakla.

Creative Glass Forum Agenda