115. rođendan paraćinskog stakla uz kampanju “Tvoja nostalgija od stakla”

17.07.2023.

Svi ste čuli za paraćinsko staklo. To je staklo nastalo još pre jednog veka u malom gradu na reci Crnici – Paraćinu. Srpsku fabriku stakla 1907. počeli su da podižu trgovci Milivoje Popović, Sava Savić i Ilija Antonović, a ona je završena u julu sledeće godine.

Prvo paraćinsko staklo prizvedeno je 24. jula 1908. godine i ove godine ono proslavlja 115. rođendan. Ovaj jubilej biće obeležen lansiranjem platforme Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com i pokretanjem kampanje #Tvoja nostalgija od stakla.

Svi koji žele će uz pomoć društvenih mreža – instagrama, fajsbuka i linkedina ili slanjem na mail office@creativeglassserbia.com ili na fejsbuk profil Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije ili Zavičajnog muzeja Paraćin, moći da podele fotografije najomiljenijeg stakla, razglednice, lične impresije ili bilo koju drugu uspomenu na paraćinsko staklo i tako postanu deo digitalnog muzeja sećanja koji će biti sačuvan na ovoj platformi za buduće generacije.

Dovoljno je da unesu #paracinskostaklo #tvojanostalgijaodstakla, objavu stave na public (javno) i njihov digitalni sadržaj biće sačuvan na stranici https://creativeglassserbia.com/tvoja-nostalgija-od-stakla/

Paraćinsko staklo u digitalnom ruhu

Platformu Kreativno staklo Srbije sadrži više od 180 obrađenih predmeta od stakla, 3D modelovane rekonstrukcije stakla koje nije sačuvano, individualna i kolektivna sećanja na ovo staklo, arhivski materijal, dokumentovane tehnike staklarstva i video materijale, stare kataloge i predstavlja najveći digitalni izvor za proučavanje paraćinskog stakla.  Nastala je uz podršku Ministarstva kulture, Evropske unije i Međunarodnog komiteta za staklo. Ove godine biće dopunjena za još 230 novih predmeta i digitalnih sadržaja.

Cilj ove platforme je da oda počast svim generacijama koje su stvarale paraćinsko staklo i upozna širu javnost o značaju ovog kulturnog nasleđa, ali i da kroz saradnju sa dizajnerima i starim majstorima pokrene procese revitalizacije ručno duvanog paraćinskog stakla.

Svi ljubitelji i poštovaoci paraćinskog stakla trebalo bi da posete platformu, jer će na njoj naći mnoge zanimljive priče o ovom staklu.