Paraćinsko staklo i Creative Glass LAB na 45. Sajmu turizma u Beogradu

Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na 45. Međunarodnom sajmu turizma predstavio je tradiciju paraćinskog staklarstva kroz pop-up izložbu “Paraćinsko staklo: naše gostoprimstvo” i Creative Glass LAB o tradicionalnim tehnikama paraćinskog staklarstva koji vodi umetnica Sara Masnikosa.

Posetioci su imali priliku da se kroz demonstracije upoznaju sa ecovanjem i oslikavanjem paraćinskog stakla, a i sami se oprobaju u ovim veštinama. Mogli su da izrade u staklu suvenir uz pomoć starih staklarskih tehnika, inspirisan predratnim motivima šlifovanja i ispisom “Srbija doživi”. Creative Glass Lab od 22 do 25. februrara vodi paraćinska umetnica Sara Masnikosa.

Pop-up izložba “Paraćinsko staklo: naše gostoprimstvo” je svojevrsni vremeplov kroz istoriju paraćinskog stakla i običaje vezane za naše gostoprimstvo, a kako kažu turisti gostroprimstvo je glavna odlika Srbije, zbog koje joj se vraćaju.

Sve ove aktivnosti su deo našeg rada na očuvanju nematerijalnog nasleđa paraćinskog staklarstva i afirmisanju Paraćina kao buduće turističke destinacije za industrijski turizam staklarstva. Još od 70-ih godina prošlog veka, mesta u kojima se nalaze industrije stakla (naročito one koje proizvode ručnim putem staklarske proizvode) postale su tržišna niša u razvoju turizma.

Industrijski turizam obuhvata dve vrste aktivnosti: posete lokacijama industrijskog nasleđa, kao i posete lokacijama industrijske proizvodnje. Oba vida turizma kombinuju kreativnu, edukativnu i preduzetničku komponentu – prvi pasivno, pružajući iskustvo uživanja u industrijskom predelu, a drugi aktivno – angažujući posetioce da upoznaju, istraže i oprobaju se u proizvodnji. U oblasti staklarstva čitav je niz primera industrijskih lokacija koje su popularne turističke atrakcije sa neponovljivim iskustvom – od upoznavanja sa procesom proizvodnje staklarskih proizvoda iz prve ruke, tajnama majstorskog zanata, istorijom industrijalizacije određenog mesta ili regiona, sticanjem novih veština, izradom personalizovnaih staklarstvih proizvoda do kupovine unikatnih i luksuznih proizvoda koji simbolizuju lokalni duh mesta.

Globalno tržište industrijskog turizma u 2022. godini imalo je promet od 9 miljardi dolara, a njegov rast predviđa se na 27% godišnje. Prema podacima pojedinih istraživanja atraktivne destinacije stakla poput Češke, Italije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država poseti više od 10 miliona turista godišnje.

foto: Creative Glass Serbia