40 paraćinskih gimnazijalaca učestvovalo u proslavi Evropskih dana umetničkih zanata 2024.

4. 04. 2024.

Paraćinski gimnazijalci učestvovali u proslavi Evropskih dana umetničkih zanata, međunarodnoj manifestaciji koju koordinira Nacionalni institut za umetničke zanate, Fracuske.

Gimnazijalci iz Paraćina pokazali veliko interesovanje za umetničke zanate u staklarstvu.

Učešćem na Creative Glass LAB-u pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate, najreprezentativnije mađunarodne orgnizacije koja radi na očuvanju, savremenoj interpretaciji i afirmaciji zanata, pokazali da su mladi zainteresovani za novu perspektivu umetničkih zanata, i njihov savremeni život. 

Umetnički zanati

 

Učescnici LAB-a savladali su tehniku ecovanja i izradili sebi za uspomenu staklene pločice inspirisane dezenima i motivima sa paraćinskog staklarstva. 

Creative Glass Lab paracin
Creative Glass LAB PARACIN

Lab je deo međunarodne proslave Evropski dani umetničkih zanata, i na njemu po prvi put učestvuje Srbija zahvaljujući inicijativi Kreativno stkalo Srbije.

DSC00660
DSC00674
DSC00838
DSC00608

 

 

 

Lab je održan u saradnji sa bibliotekom “Dr Vićentije Rakić” u atrijumu, a na njemu je učestvovalo oko 40 učenika iz Gimnazije Paraćin koji imaju afiniteta prema umetničkim i kreativnim aktivnostima. Lab je vodila paraćinska umetnica Sara Masnikosa.

Creative Glass LAB
Creative Glass LAB