Paraćinsko staklo kao inspiracija mladim ženama sa sela

15.04.2024.

U selu Nepričavi, u novom mikro labu mreže Stars Habitat oko 25 žena sa sela učesnica mentorskog programa Novo lice žena sa sela učile su stare tehnike staklarsta ecovanje i oslikavanje stakla.

Paraćinsko staklo i novo lice žena sa sela

Naša umetnica Sara Masnikosa je kroz kratku prezentaciju upoznala učesnice sa likovnim komponovanjem dezena i starih tehnika u staklarstvu i upoznala ih sa mogućnostima savremene primene paraćinskog staklarstva. 

Creative GLASS LAB Nepričava je deo inicijative Kreativno staklo Srbije i predstavlja inovativni program revitalizacije i očuvanja starih tehnika paraćinskog staklarstva, uglavnom onih koje su se koristile u 19. veku i na početku 20. veka, poput ecovanja, matiranja, oslikavanja stakla i šlifovanja. Na ovom programu polaznici su naučile kako da od stare staklene paraćinske ambalaže, konkretno tegle, naprave novi upotrebni predmet, kao i kako mogu koristiti ove tehnike u funkciji redizajna pakovanja za svoje proizvode, ukoliko koriste staklene tegle i posude.

Lab se realizuje u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, podržan kroz projekat “Novo lice žene sa sela” u organizaciji Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP a koji ima za cilj osnaživanje mladih žena, pripadnica etničkih manjina i povratnica koje žive i rade u ruralnim delovima Srbije.