Revitalizacija industrijskog nasleđa paraćinskog staklarstva – PTA  

Aktivnosti predstavljaju I fazu rada na programu revitalizacije paraćinskog staklarstva i obuhvataju izradu preliminarne tehničke procene (PTA- Preliminary Technical Assessment) kroz integralni pristup zaštiti kulturnog nasleđa, kao i kombinacijom inovativnih mera zaštite industrijskog nasleđa staklarstva, nematerijalnog nasleđa, digitalne industrijske arheologije i revitalizacije kroz kreativo preduzetništvo. 

 

Sastavni deo projekta je istraživanje istorije i modela razvoja ručnog oblikovanja stakla i inovacija u staklarstvu koje baštine Sjedinjene Američke Države i njihova diseminacija kroz specijalnu ediciju Američka izvrsnost u staklu, kao i organizacija II Creative Glass Forum-a u oktobru 2024. godine posvećenog razvoju staklarstva u kreativnoj ekonomiji, kao i preispitivanju privrednih srpsko-američkih veza u staklarstvu. 

 

Godina realizacije: 2023-2024. 

Program se sprovodi u partnerstvu sa Corning Museum of Glass, Corning, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Beograd, FREN – Lab za kreativnu ekonomiju uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.