Muzej stakla Korning, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i inicijativa Kreativno staklo Srbije zajedničkim snagama u očuvanju i revitalizaciji paraćinskog staklarstva

09.01.2024.

Nova godina za praćinsko staklo počela je vrlo perspektivno. Udruženim snagama sa najpoznatijim muzejom za staklo – Korning muzejom stakla, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, FREN Labom za kreativnu ekonomiju i Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije, radiće se na izradi preliminarne tehničke procene za očuvanje i revitalizaciju industrijskog nasleđa paraćinskog staklarstva. Ona će ispitati mogućnosti i održivost zaštite industrijskog nasleđa uz primenu inovativnih mera zaštite, digitalnu industrijsku arheologiju, arheogejming, metaglass inženjering, cirkularne inovacije u staklu i staklarskim smesama, kao i umetnost u staklu i kreativno preduzetništvo.

Sve ove aktivnosti odvijaju se pod okriljem inicijative Kreativno staklo Srbija koju vodi Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije već tri godine i označavaju početak nove faze razvoja naše incijative koja je posvećena revitalizaciji paraćinskog staklarstva. Namera je da se kreira novi život paraćinskom staklu kroz interrelacije različitih slojeva nasleđa, savremene umetnosti i kreativnog preduzetništva.  Studija će biti završena do kraja godine, kada se očekuje da će ručna proizvodnja paraćinskog stakla dobiti jasnu viziju svog novog života, a industrijsko nasleđe naše najstarije fabrike stakla novi duh.

Muzej stakla Korning je najpoznatiji muzej stakla na svetu sa zbirkom stakla koja broji više od 50.000 muzejskih predmeta. Ovaj muzej je prošle godine tokom UN Međunarodne godine stakla proglašen za jedno od 7 svetskih čuda u staklu. U okviru muzeja funkcioniše jedan od najpoznatijih kreativno-obrazovnih centara za umetničko staklo i dizajn – Corning Museum Glass Studio. Ovaj studio je nastao početkom 90-ih godina, i danas se ubraja među svetske centre izvrsnosti za umetničko staklo, ručnu proizvodnju stakla i rezidencijalni centar za najpoznatije umetnike današnjice koji su izabrali staklo kao medijum svojih umetničkih izraza. Muzej upravlja najpoznatijim brendom američkog kristala “Štojben”, čija tradicija je duga 150 godina.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je centralna ustanova zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa zadužena za definisanje politike zaštite nasleđa primarno na teritoriji Republike Srbije, kao i kreiranje inovativnih mera njegove zaštite.

FREN Lab za kreativnu ekonomiju je eksperimentalna laboratorija osnovana pri Fondaciji za razvoj ekonomske nauke, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa primarnom misijom povezivanja ekonomije i kreativnosti, i afirmisanjem interrelacija između umetnosti, kreativnosti i industrijskih sektora.

Projekat je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Naslovna fotografija: Secret Life of Glass (2017), rad umetnika Spencer Fincha. Reč je o instalaciju u staklu napravljenoj na zapadnom mostu aneksa prilikom proširenja prostora za savremenu umetnost i dizajn, i kreiranja Centra za inovacije II fotografije: Corning Museum of Glass.

Fotografije ljubaznošću: Corning Museum of Glass – Glass Studio.