Paraćinsko staklo

 

Multimedijalno predstavljanje razvoja staklarstva u Srbiji kroz istorijski razvoj paraćinskog stakla i rad Srpske fabrike stakla, kao i novo čitanje ove tradicije kroz kulturne izraze kreativnih preduzetnika. Izložba je namenjena diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije. 

 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

 

 

srpska-fabrika-stakla
Avala flasa scena

Više od 43 rekonstruisana predmeta paraćinskog stakla iz predratnog perioda, dokumentacioni materijal o razvoju paraćinske fabrike, lična i kolektivna sećanja generacija koje su učestvovale u razvoju staklarstva u Paraćinu, savremeno čitanje paraćinskog stakla kroz vintage kolekcije. 

Avala casa voda scena NOVO
srpska fabrika stakla

Po prvi put korišćenje metaglass inženjeringa u predstavljanju paraćinskog stakala.

Novi život paraćinskog stakla kroz kreativno preduzetništvo predstavljen kroz sekvence: savremenih kolaža na vintage kolekciji Paraćinsko staklo: nasleđe novih generacija koju su redizajnirale Jovana Božović i Antea Arizanović, REMAKE studio; jato ptica Mine Mladenović (brend “Koko daš”) koje su sletele na paraćinsko staklo zahvaljujući Milanu Stefanoviću, starom majstoru koji je u njima našao inspiraciju za graviranje i Paraćinsko staklo 1930: osvežavanje memorije! kolekcija koju je osmislio tim Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije zajedno sa starim majstorima, kako bi sačuvao od zaborava stare tehnike graviranja i paraćinski šlif i podsetio nas na domete nacionalnog staklarstva početkom 30-ih godina XX veka. 

staklo duvac Slavko

Paraćinsko staklo # Oblikovanje dušom i tradicijom # Nostalgija od stakla #  Metaglass inženjering